Преди десетина дни в болница Ичилов в Тел Авив празнуваха -

...
Преди десетина дни в болница Ичилов в Тел Авив празнуваха -
Коментари Харесай

В тази държава тече световен имунизационен рекорд, ще ваксинират по 150 000 души дневно

 Преди десетина дни в болница " Ичилов "  в Тел Авив честваха - чиновниците в медицинския център танцуваха с престилки и маски. Поводът - слагането на първите ваксини против ковид.

Израел стартира имунизацията изключително рано. И доста бързо. До началото на тази седмица бяха имунизирани съвсем 500 хиляди израелци или към пет процента от населението. Премиерът Бенямин Нетаняху дава обещание, че скоро ще стане допустимо да се ваксинират по 150 хиляди души на ден - цел, която съществено надминава даже проектите на Германия. 

" Нашата цел е да реализираме международен връх при имунизациите ", сподели още Нетаняху. " За един месец ще имунизираме всички жители над 60 години и целия медицински личен състав. Ако успеем да го създадем, след още 30 дни ще оставим вируса зад тила си, ще отворим стопанската система и ще вършим неща, които никоя друга страна не може. "

Третият локдаун би трябвало да е финален

Нетаняху не загатна, че през септември в Израел имаше повече инфектирани на глава от популацията, в сравнение с във всяка друга страна. Но даже и неговите критици не оспорват бързината на имунизациите в страната. Изходната позиция е, че в случай че рисковите групи са предпазени, нормалността в всекидневието ще стартира да се завръща.

Третият локдаун, който стартира в неделя, ще бъде последният за Израел. Но за какво се бърза толкоз с имунизациите? Д-р Арнон Афек от болницата  " Шеба " покрай Тел Авив посочва, че мащабите на Израел благоприятстват процеса - страната е дребна. Това улеснява разпределението на имунизацията. Важна роля играят и четирите държавни здравноосигурителни каси. Според Афек, поставената от премиера цел за 150 000 имунизации дневно ще бъде сложна задача.

" Но мисля, че можем да се оправим. "

Ключът към триумфа

До март Израел желае да имунизира 60 % от популацията. И защото спрямо редица други страни, в Израел броят на младежите е доста по-голям, всички израелци над 60-годишна възраст могат да бъдат имунизирани още в този момент, предава " Дойче Веле ".

Бързата имунизация нямаше да е възможна без нужното количество ваксини. По информация на медиите, към края на януари Израел ще разполага с сред 4 и 5,6 милиона дози от имунизацията на Pfizer и BioNTech. Докато в Германия да вземем за пример към същата дата ще бъдат налични едвам сред 3 и 4 милиона ваксини.

Когато през есента стана ясно, че препаратът на Pfizer и BioNTech демонстрира висока успеваемост, Израел стартира уверено да поръчва. Премиерът Нетаняху персонално се е обадил на изпълнителния шеф на Pfizer. Израелският публицист Недав Еял не изключва вероятността и парите да са изиграли роля.

" Европейският съюз заплаща 18 $ за една доза от имунизацията, а Израел - 30, както пишат медиите. За Pfizer това има огромно значение. "

Експеримент, жертван на триумф

Израел може да се трансформира в една от първите страни по света, в която да се види по какъв начин животът още веднъж се възстановява след имунизациите.

" Израел е положително пробно поле за имунизации. Тъй като популацията е относително младо, е належащо по-кратко време за имунизирането на всички хора от рисковите групи ", счита Недав Еял.

Управляващите не желаят да губят време. Последният проект: имунизационни центрове, които да работят непрекъснато. Седем дни в седмицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР